Expertiza SEOProfesor-SEO

Importanţa SEO

Importanța SEO s-a impus odată cu creşterea relevanţei prezenţei în mediul online. De la cele mai mici companii până la corporaţii de presă, de la un blogger până la magazinele online: totul depinde de reprezentarea pe internet. În urmă cu aproximativ 10 ani SEO (Search Engine Optimization) – Optimizarea pentru Motoarele de Căutare – nu părea să fie de mare interes. Iniţial această disciplină era mai degrabă parte a tot ceea ce însemna construirea şi pregătirea unui website. Aspectul, fotografiile, „frumuseţea website-ului” erau prioritatea prezenţei în mediul online. Treptat, SEO a devenit reperul principal pentru realizarea website-urilor. Astfel încât programatorii web sau adaptat la solicitările SEO.

În timp ce „aspectul şi frumuseţea” unui site au fost depăşite ca prioritate de eficienţa sa, mai exact de rezultatele obţinute în SERP (Search Engine Result Page). Altfel spus, în prezent nu este important cât de aspectuos este un website, importante sunt poziţionările în rezultatele obţinute prin interogarea motoarelor de căutare. În 10 ani SEO a devenit disciplină de sine stătătoare pentru mediul online, alături de programarea web şi de serviciile de hosting.

Conţinutul corelat la importanţa SEO

Conţinutul reprezintă „regele” atunci când vorbim despre SEO. Ultimii doi ani algoritmii motoarelor de căutare au impus conţinutul ca fiind cel mai relevant în procesul de optimizare. Este vorba de conţinut în ansamblul său (text, foto, video, integrarea de headings) cu importanţa specifică pentru optmizarea on-page. Modul în care ne îngrijim de redactarea conţinutului web reprezintă cea mai importantă etapă a optimizării pentru motoarele de căutare. Aţi remarcat probabil unul dintre primii termeni ai unui aşa-numit „dicţionar SEO„: optimizarea on-page. Pentru că avem două paliere importante în procesul SEO: optimizarea on-page (în website) şi optimizarea out-page (măsuri ce nu ţin de site, acţionându-se din exteriorul website-ului). Conţinutul este esenţial pentru o bună optimizare on-page pentru motoarele de căutare. Conţinutul web trebuie să fie unic, adaptat cerinţelor SEO, să nu fie copiat, să fie cât mai complex.

Repere on-page importante pentru SEO

Am vorbit deja despre conținut, despre importanţa lui în procesul de optimizare pentru motoarele de căutare. Mai sunt însă câteva repere importante „in-situ” sau on-site. Acestea ar fi, într-o enumerare generală: modul de programare a site-ului, responsivitate, licenţa de securitate, viteza de răspuns a serverului de găzduire (hosting). Avem aşadar o combinaţie între conţinitul ce reprezintă „regele” optimizării şi alte repere importante ce ţin exclusiv de platforma unui website.

Avem aşadar conţinutul ca reper principal, extrem de important pentru SEO. Avem însă şi website-ul propriu-zis ca mod de programare şi optimizare software. Algoritmii motoarelor de căutare ţin cont de modul în care un website reacţionează pe internet. Mai exact sunt interesate d emodul cum un website răspunde şi poate fi accesat. De aici şi termenul de „responsiv”. Acest termen se referă la capacitatea unui website de a fi consultat de pe orice tip de dispozitiv sau platformă de operare. Un website reponsiv este un site ce se adaptează şi răspunde la condiţiile de afişare pentru orice platformă şi sistem de operare.

Curs SEO

Aşadar nu este vorba doar de a fi „responsiv „pentru orice tip de dispozitiv: desktop, laptop, telefon mobil inteligent sau tabletă. Este necesar ca reperul de responsivitate să fie adaptat şi la sistemele de operare. Şi ne referim la MAC sau Windows pentru desktop – de exemplu – la Android, iPhone sau Simbian pentru smartphone. Nu este îndeajuns pentru un website să fie proiectat pentru o anumită platformă. Este necesar să fie gândit pentru a fi responsiv pentru orice sistem de operare. Mai clar: degeaba un website este programat ca software pentru a fi vizualizat de pe un telefon mobil dacă acesta este responsiv doar cu sistemul de operare Android şi nu pentru iPhone.

Importanţa SEO pentru orice tip de website

Nu contează tipul de website atunci când vorbim despre importanţa SEO. Chiar dacă avem un magazin online principiile SEO sunt aceleași. Cu atât mai mult când vorbim despre un website de prezentare pentru o firmă: importanţa SEO impune respectiva firmă sau corporaţie în online. Oricine aduce conţinut pe un website trebuie să fie instruit pentru a redacta texte care să respecte principiile SEO. Orice firmă sau corporaţie care se respectă are nevoie de personal propriu cu cunoştinţe minime, medii şi de preferat cât mai complete despre SEO. Aici intervine importanţa unui curs SEO. Personalul de execuţie implicat în gestionarea, administrarea şi mai ales redactarea de conţinut trebuie să fie pregătit, să aibă cunoştinţe ce pot fi dobândite doar printr-un curs SEO.

Vestea bună este că un curs SEO nu impune o anumită pregătire prealabilă. Este necesar doar ca cei care urmează un curs SEO să aibă anumite noţiuni de bază despre mediul online şi modul de acţiune/ utilizare al internetului.

De ce are SEO importanţă

Un website frumos, fără optimizare SEO este ca o maşină Porsche cu motor de Dacia 1300. Iar în mediul online caracteristicile motorului sunt conferite de modul de programare web şi de conţinutul website-ului.

Un aspect important al SEO este că aplicând principii clare un website trebuie să fie uşor de înţeles şi de accesat atât de vizitatori cât mai ales de roboţii motoarelor de căutare. Cu toate că motoarele de căutare devin în fiecare lună din ce în ce mai pretenţioase şi mai sofisticate, modul în care spiderii (roboţii motoarelor de căutare) intepretează conţinutul încă nu este la nivelul obişnuinţei vizitatorilor umani. Avem astfel două profile de vizitatori pentru care trebuie optimizat un website: spideri şi oameni. În acest context SEO are rolul de a configura un website atât pentru oameni cât şi pentru spideri.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

error: Content is protected !!